Galantynka z kurczaka

0 (0 ocen)

Pracochłonna, ale smak wynagradza trud :)

Składniki:

  • 1,8 kg kurczak,
    50 dag pierś z kurczaka,
    2 jajka,
    4 wątróbki drobiowe,
    1 duża cebula,
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka przyprawy do drobiu Prymat,
    sól pieprz mielony,
    papryka w proszku słodka,
    olej,
    1 kajzerka,
    1 szkl mleka

Galantynka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć i wyluzować kości.Natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawami i 2 ząbkami roztartego czosnku. Zwinąć ciasno i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • galantynka 2. Mięso zemleć wraz z wątróbką.Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę i drobno pokrojoną i usmażoną na oleju cebulkę, jajko, pieprz, sól i pokrojoną drobno natką pietruszki. Dokładnie wymieszać.Na rozłożonego kurczaka wyłożyć masę mięsną. Zwinąć i zaszyć.Tuszkę włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 1,5 godź. w 180*C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy