Galantyna z żurawiną i przepiórczymi jajami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Popisowa pieczeń wielkanocna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • uda kurczaka 1,6 kg (5 sztuk)
    przyprawa do potraw (np. Kucharek) 1 łyżka
    jajo 1
    żurawina suszona 2,5 garści
    jaja przepiórcze 7
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Galantyna z żurawiną i przepiórczymi jajami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie udźców kurczaka do pieczeni. 1. Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Uda umyć, osuszyć, ostrożnie zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia.
  • Przygotowanie masy mięsnej. 2. Dodać przyprawę, żurawinę, jajo i dokładnie wyrobić na gładką masę.
  • Ułożenie jaj przepiórczych na masie mięsnej. 3. Skórki kurczaka rozłożyć na stolnicy, by tworzyły prostokąt, na którym rozłożyć masę mięsną. Z dłuższego brzegu masy ułożyć w rządku jaja przepiórcze.
  • 4. Zwinąć w roladę i przełożyć do blaszki. Piec ok. 1 godzinę, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.

Porady

Szybszy sposób wyłożenia pieczeni do blaszki to: blaszkę wyłożyć skórkami, ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej jaja, przykryć resztą mięsa, zawinąć skórki.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować