Galantyna z żurawiną i przepiórczymi jajami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Uda umyć, osuszyć, ostrożnie zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia.
2.Dodać przyprawę, żurawinę, jajo i dokładnie wyrobić na gładką masę.
3.Skórki kurczaka rozłożyć na stolnicy, by tworzyły prostokąt, na którym rozłożyć masę mięsną. Z dłuższego brzegu masy ułożyć w rządku jaja przepiórcze.
4.Zwinąć w roladę i przełożyć do blaszki. Piec ok. 1 godzinę, w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.
Porady
Szybszy sposób wyłożenia pieczeni do blaszki to: blaszkę wyłożyć skórkami, ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej jaja, przykryć resztą mięsa, zawinąć skórki.)
Komentarze