Galantyna z szynką i jajkami

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 15 min

To doskonała zakąska na Wielkanocnym stole.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu z kury

    3-4 łyżki stołowe żelatyny wieprzowej

    30 dag szynki

    puszka groszku konserwowego

    2 małe marchewki

    5 jajek

    natka pietruszki albo czosnek niedźwiedzi

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Galantyna z szynką i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu z kury (może być rosół albo bulion z kostek rosołowych) rozpuścić żelatynę.
  • 2. Na dno dużej salaterki ułożyć groszek i zalać odrobiną bulionu z rozpuszczoną żelatyną, zaczekać do ścięcia się
  • 3. Następnie układamy plasterki gotowanej marchewki, kilka plasterków szynki, później połówki ugotowanych na twardo jajek, ponownie marchewkę, natkę pietruszki albo czosnek niedźwiedzi i na sam koniec szynkę.
  • 4. Salaterkę wsadzamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować