• Galantyna z kurczaka z szybkowaru

    Autor: Dorota Kawka, Puławy

  • To danie jest doskonałą propozycją dla tych, którzy nie przepadają za wędliną ze sklepu, i polem do popisu dla właścicieli szybkowarów.

  • Składniki

    ● 1 kurczak
    ● 1/2 kg mięsa mielonego
    ● 2 czerstwe bułki
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● przyprawa do kurczaka
    ● 2 jajka
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 3-4 ząbki czosnku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z kurczaka ściągamy skórę i odkrawamy mięso. Robimy marynatę: olej mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy mięso i macerujemy przez noc w lodówce.

    2.
    Galantyna z kurczaka z szybkowaru - krok 2

    Farsz: mięso mielimy z namoczoną i odciśniętą z wody bułką. Dodajemy jajka, mielone i przyprawę do kurczaka. Skórę zszywamy grubą bawełnianą nitką tak, aby powstał worek. Przez pozostawiony otwór nakładamy farsz i zaszywamy. Skórę posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy oba końce.

    3.

    Do szybkowaru wlewamy ok. 1/2 l wody, wkładamy sitko do gotowania na parze, a na nim układamy galantynę. Trzymamy ok. 50 minut na małym ogniu na wyższym ciśnieniu. Galantynę można także upiec w piekarniku (1,5-2 godziny w temp. 180 °C) lub ugotować w wodzie (ok. 2,5 godziny).

  • Rady

    ● Galantynę wyjmujemy z szybkowaru po wystygnięciu. Dopiero wtedy można usunąć nici i ją pokroić.

    ● Aby uatrakcyjnić wygląd galantyny, do farszu można dodać drobno pokrojoną marchewkę
    lub natkę pietruszki.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, kurczak
  • 0 komentarzy

Autor: Dorota Kawka, Puławy

RedakcjaPP 5908

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-27T10:44:22+02:00

938 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_09-2009

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »