Galantyna z kurczaka Danusi

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Moja rodzinka uwielbia taką galantynę

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kurczak około 2 kg
    3 szt udka z kurczaka
    2 szt jajka
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka czosnek granulowany
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz
    1 opak przyprawy do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galantyna z kurczaka danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galantyna z kurczaka Danusi 1. Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
  • Galantyna z kurczaka Danusi 2. FARSZ
    Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy. Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
  • Galantyna z kurczaka Danusi 3. Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa.
  • Galantyna z kurczaka Danusi 4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować