Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak:
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie usunąć kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka z zewnątrz i od środka, posypać żelatyną tylko wewnętrzną część. W miejscu gdzie skóra jest bardzo cienka i jest mało mięsa można ułożyć odcięte kawałki piersi z kurczaka.
2.Farsz:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, razem z wątróbką zemleć w maszynce do mięsa. Pieczarki zetrzeć na jarzynowej tarce, przesmażyć na oleju, dodać do wątróbki, lekko przyprawić solą i pieprzem. Farsz rozsmarować na płacie mięsa.
3.Galantyna:
Kurczaka zawinąć wzdłuż jak roladę, można związać nicią lub spiąć wykałaczkami, zawinąć w folię aluminiową. Mięso włożyć do wąskiej długiej formy (np. keksówki) i upiec. Po upieczeniu zostawić w folii do wystygnięcia. Odstawić na kilka godzin do stężenia.
Komentarze