Galantyna z kurczaka

4.48 (143 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna galantyna znakomita na przyjęcie jak i na co dzień do kanapek

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • kurczak ok.1,8 - 2 kg
    wątróbka drobiowa ok 10-15 dag
    pół kajzerki
    ew. 3 małe pieczarki
    łyżka oleju
    łyżeczka żelatyny
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczak:
    Mięso umyć, osuszyć, delikatnie usunąć kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka z zewnątrz i od środka, posypać żelatyną tylko wewnętrzną część. W miejscu gdzie skóra jest bardzo cienka i jest mało mięsa można ułożyć odcięte kawałki piersi z kurczaka.
  • Galantyna z kurczaka 2. Farsz:
    Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, razem z wątróbką zemleć w maszynce do mięsa. Pieczarki zetrzeć na jarzynowej tarce, przesmażyć na oleju, dodać do wątróbki, lekko przyprawić solą i pieprzem. Farsz rozsmarować na płacie mięsa.
  • Galantyna z kurczaka 3. Galantyna:
    Kurczaka zawinąć wzdłuż jak roladę, można związać nicią lub spiąć wykałaczkami, zawinąć w folię aluminiową. Mięso włożyć do wąskiej długiej formy (np. keksówki) i upiec. Po upieczeniu zostawić w folii do wystygnięcia. Odstawić na kilka godzin do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować