Galantyna z kurczaka

4.48 (193 ocen)

  • 60 min

Idealna propozycja dla zwolenników kurczaka.

  • 60 min

Składniki:

  • Duży kurczak ponad 1,8 kg
    1/4 kostki masła roztopionego
    2 całe jajka
    3/4 szkl. kaszy manny
    zielona pietruszka
    1 płaska łyżka soli
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    maggi
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdjąć skórę z kurczaka zaczynając od nóżek.Mięso odkroić od kości. Filet pokroić w gruba kostkę, resztę przekręcić przez maszynkę.
  • 2. Pokrojony filet i zmielone mięso wymieszać z kaszą manna, jajkami, zieloną pietruszką i roztopionym ciepłym masłem, dodać przyprawy dobrze wymieszać.
  • 3. Posolić skórę zdjętą z kurczaka następnie napełnić farszem i uformować tak żeby było przykryte skórą. Włożyć w gazę, zwinąć i związać obie strony nitką.
  • 4. Zagotować wodę, osolić i włożyć galantynę. Gotować 15-20 minut od zagotowania. Przekręcić na drugą stronę i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
  • 5. Ugotowaną galantynę wyjąć z wody na tacę, poczekać aż obcieknie, przycisnąć deseczką i czymś ciężkim. Po godzinie (gdy jest jeszcze ciepła) zdjąć gazę i ponownie obciążyć do wystygnięcia.

Porady

Można podawać na zimno do kanapek, a także na gorąco do drugiego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować