Gajar halwa

0 (0 ocen)

Prosty deser pochodzący z Indii,najczęściej podawany podczas różnych festiwali takich jak Holi

Składniki:

  • 1 2/3 szklanki startej marchewki na średnich oczkach, u mnie 5 średnich marchewek
    2 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki masła
    1/4 łyżeczki szafranu
    Dodatkowo : pistacje do posypania,migdały lub orzechy nerkowca

Gajar halwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i wodę przelej do średniego garnka i zagotuj.
    Dodaj marchew,kardamon i wymieszaj. Zagotuj po czym zmniejsz ogień.
    Marchewkę gotuj przez ok 45 minut od czasu do czasu mieszając.
    Po tym czasie do marchewki dodaj cukier,masło i szafran.Zwiększ ogień i zagotuj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy