Fusilli z Sosem Truskawkowym i Papryczką Chili

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie gotowe w poł godziny- polecam w szczególności tym, którzy lubią mocne i oryginalne smaki.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g fusilli (lub inny makaron)
    200-250 g truskawek
    1 papryczka chili
    1 łyżka masła
    200 ml śmietanki 30%
    sól, świeżo zmielony pieprz
    1/2 szklanki startego parmezanu
    1/2 szklanki świeżej bazyli
    1/3 szklanki świeżej mięty
    1 łyżeczka octu balsamicznego

Fusilli z sosem truskawkowym i papryczką chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Umyj i oczyść truskawki a anastępnie zmiksuj blenderem na sos.
  • 3. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż pokrojoną papryczke chili, dodaj ocet balsamiczny i śmietankę, Przypraw sola i pieprzem i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu.
  • 4. Odstaw z palnika i dodaj posiekane zioła-miętę, bazylie i również starty parmezan. Wymieszaj razem z sosem truskawkowym.

Porady

Papryczkę chili można zastapić szczyptą przyprawy chili lub pominąć jeśli ktoś nie lubi ostrości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy