Frytki z dyni

4.48 (168 ocen)

  • 15 min

Mimo, że frytki z dyni wyglądają jak te z ziemniaków, to smakują całkiem inaczej, wręcz nieziemsko. Polecam gorąco do spróbowania ;)

  • 15 min

Składniki:

  • dynia 300g,
    1 cebula,
    curry 2 łyżeczki,
    maka 5 czubatych łyżek,
    sól,
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Frytki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frytki z dyni 1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Odważoną część dyni kroimy w słupki. Cebule obieramy i ścieramy ją na drobnych oczkach tarki. Tak startą cebulę mieszamy dokładnie z frytkami. Całość odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Frytki z dyni 2. Przygotowujemy panierkę - mąkę mieszamy z curry.
  • Frytki z dyni 3. Po wyjęciu słupki dyni solimy i posypujemy ostrą papryką, dokładnie mieszamy. Słupki obtaczamy w mące z curry.
  • Frytki z dyni 4. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Frytki smażymy najpierw na większym ogniu, żeby stwardniały. Następnie zmniejszamy ogień i przypiekamy na rumiano.
  • Frytki z dyni 5. Po upieczeniu przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

Frytki podajemy jeszcze ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować