Frytki pod pieczarkowo-czosnkową pierzynką

4.5 (163 ocen)

  • 10 min

Szybka, pyszna i sycąca potrawa zwłaszcza dla wielbicieli ziemniaków. Jest to trochę zmodyfikowany przeze mnie przepis na frytki po wiedeńsku.

  • 10 min

Składniki:

  • Porcja dla dwóch osób:
    600g frytek mrożonych lub ziemniaków
    250g pieczarek

    Na sos:
    100ml majonezu
    100ml jogurtu naturalnego
    50ml ketchupu
    2 ząbki czosnku
    oregano
    koperek

    opcjonalnie: starty ser żółty do posypania (ja tym razem nie dodałam)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Frytki pod pieczarkowo-czosnkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy ziemniaki i smażymy w głębokim oleju lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika na blachę wysmarowaną olejem na ok 30 min - 200 stopni. Jeśli mamy gotowe, mrożone frytki to polecam wybrać opcję drugą - piekarnik (ok 20mini).
  • 2. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy w garnku, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Sos: mieszamy majonez, jogurt i ketchup z posiekanym bądź wyciśniętym czosnkiem, koperkiem i oregano.
  • 4. Frytki nakładamy na talerz, solimy wedle uznania, nakładamy pieczarki i polewamy sosem.

Porady

Tuż przed podaniem danie można posypać startym żółtym serem i zapiec krótko w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować