Frykando

4.49 (195 ocen)

  • 2 godz.

Na potrzeby testowania dodaję przepis który już dawno został opublikowany ale może przyda się temu co nie kupił gazetki. Sama zupa bardzo smaczna i niedroga.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mortadeli
    1 kg pieczarek
    4 duże cebule
    4 ogórki kiszone
    4 jabłka
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni meksykańskiej - można pominąć !
    olej do smażenia
    2 łyżki mąki
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej i ostrej
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Frykando - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mortadelę kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości.
  • 2. Ogórki i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wyciskamy nadmiar soku i podsmażamy (bez tłuszczu).
  • 3. Mortadelę, pieczarki i cebulę, ogórki i jabłka przekładamy do garnka. Dodajemy wodę ok. 5 szklanek (jak będzie mało możemy dodać). Zagotowujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy.
  • 4. Przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy smalec, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Dolewamy ok. 100 ml wody. Zagotowujemy ciągle mieszając. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia.

Porady

W przypadku gdy zupa będzie za rzadka zaciągamy ją mąką (łyżkę mąki rozrabiamy we wodzie wlewamy na gotującą zupę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mortadela Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować