Frykadelki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy
i drobno kroimy. Mieszając,
smażymy ok. 5 minut
na 2 łyżkach rozgrzanego oleju,
aż sok odparuje. Doprawiamy
do smaku pieprzem
i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Chleb kroimy w kostkę.
Wkładamy do śmietany. Filety
myjemy, osuszamy papierowym
ręcznikiem i drobno kroimy.
Miksujemy na gładką
masę z chlebem w śmietanie,
zieleniną, łyżeczką soli, odrobiną
pieprzu i sokiem z cytryny.
Mieszamy z pieczarkami.
3.Wilgotnymi dłońmi z masy
formujemy ok. 12 podłużnych
kotletów. Na patelni
rozgrzewamy resztę oleju
i smażymy kotlety po ok.
5 minut z obu stron.
Porady
Pieczarki można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Komentarze