Frykadelki z kurczaka

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Pyszne połączenie mięsa i grzybów.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 60 dag filetów z kurczaka
    ● 40 dag pieczarek
    ● 20 dag śmietany
    ● 2 kromki chleba tostowego
    ● po 2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej i natki pietruszki
    ● 3 łyżki soku z cytryny
    ● 4 łyżki oleju
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykadelki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy
    i drobno kroimy. Mieszając,
    smażymy ok. 5 minut
    na 2 łyżkach rozgrzanego oleju,
    aż sok odparuje. Doprawiamy
    do smaku pieprzem
    i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Chleb kroimy w kostkę.
    Wkładamy do śmietany. Filety
    myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem i drobno kroimy.
    Miksujemy na gładką
    masę z chlebem w śmietanie,
    zieleniną, łyżeczką soli, odrobiną
    pieprzu i sokiem z cytryny.
    Mieszamy z pieczarkami.
  • 3. Wilgotnymi dłońmi z masy
    formujemy ok. 12 podłużnych
    kotletów. Na patelni
    rozgrzewamy resztę oleju
    i smażymy kotlety po ok.
    5 minut z obu stron.

Porady

Pieczarki można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować