Frykadelki w sosie pomidorowym

5 (199 ocen)

Świetny sposób na mielone mięso.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
    1 czerstwa bułka
    100 g oliwek z papryką
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    1 puszka pomidorów w zalewie
    kilka łyżek keczupu
    150 ml rosołu
    1 łyżka suszonego oregano
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    słodka papryka
    oliwa
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykadelki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy, oliwki, cebulę i czosnek siekamy.
  • 2. Mięso mieszamy z odciśniętą bułką, oliwkami i połową cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Z masy formujemy małe kulki, ok.25 sztuk i smażymy je na złoty kolor.
  • 3. Rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pozostałą cebulę, czosnek i oregano. Dodajemy pomidory keczup i rosół, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką. Dusimy kilka minut.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy frykadelki i zalewamy je sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temp. 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować