frykadelki po węgiersku

4.99 (185 ocen)

  • 20 min

pyszny obiadek, potrawa może być przyrządzona mniej lub bardziej na ostro, wg upodobań

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
    1 jajo
    1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
    1 łyżka maggi
    drobno poszatkowana średnia cebula
    łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
    pieprz czarny, sól
    sos:
    puszka pomidorów w zalewie lub 2 łyżki koncentratu
    1,5 strąka czerwonej papryki
    1 duża cebula
    0,5 szklanki mleka + 1,5 łyżki mąki pszennej
    2/3 szklanki bulionu z kostki lub woda z 0,5 łyżeczki vegety
    pieprz, sól
    0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.99 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pomidorowy

Frykadelki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
  • 2. W rondlu podsmażyć poszatkowaną cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką, smażyć do zeszklenia cebuli.
    Następnie dodać pomidory w puszce, dusić do mocnego zredukowania sosu, bez przykrycia, około 10 minut. Jeśli dodajemy koncentrat, dolewamy 0,5 - 3/4 szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko też przez około 10 minut.

    1,5 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w mleku, dolewamy do sosu, podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, mieszając do zgęstnienia, następnie dodajemy bulion(lub wodę z Vegetą), doprawiamy i gotowe.

    Sosem polewamy nasze frykadelki.

Porady

Danie podałam z kluskami kładzionymi i surówką z pora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować