pyszny obiadek, potrawa może być przyrządzona mniej lub bardziej na ostro, wg upodobań
20 min
Składniki:
0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
1 jajo
1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
1 łyżka maggi
drobno poszatkowana średnia cebula
łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
pieprz czarny, sól
sos:
puszka pomidorów w zalewie lub 2 łyżki koncentratu
1,5 strąka czerwonej papryki
1 duża cebula
0,5 szklanki mleka + 1,5 łyżki mąki pszennej
2/3 szklanki bulionu z kostki lub woda z 0,5 łyżeczki vegety
pieprz, sól
0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
Frykadelki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
2.W rondlu podsmażyć poszatkowaną cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką, smażyć do zeszklenia cebuli.
Następnie dodać pomidory w puszce, dusić do mocnego zredukowania sosu, bez przykrycia, około 10 minut. Jeśli dodajemy koncentrat, dolewamy 0,5 - 3/4 szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko też przez około 10 minut.
1,5 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w mleku, dolewamy do sosu, podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, mieszając do zgęstnienia, następnie dodajemy bulion(lub wodę z Vegetą), doprawiamy i gotowe.
Sosem polewamy nasze frykadelki.
Porady
Danie podałam z kluskami kładzionymi i surówką z pora.
Komentarze