Frykadelki drobiowe

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie przyrządzam dla naszej 5-osobowej rodziny na specjalne okazje. Czasem pojawia się także na naszym stole na niedzielny obiad. Wszystkim bardzo smakuje.

Składniki:

  • ● udo z indyka (ok. 70 dag)
    ● średnia cebula
    ● 5 jajek
    ● duży kwadratowy wafel
    ● 20 dag żółtego sera
    ● papryka konserwowa
    ● olej do smażenia
    ● przyprawa grillowa
    ● pieprz, sól
    ● bułka tarta do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykadelki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frykadelki drobiowe 1. Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i szklimy na rozgrzanym
    oleju. Mięso myjemy, osuszamy,
    oddzielamy od kości i kroimy w kawałki. Mielimy razem
    z cebulą. Do mięsnej masy
    wbijamy 3 jajka, przyprawiamy
    i dokładnie mieszamy.
  • 2. Wafla kroimy na 12 kawałków
    i zwilżamy namoczoną w wodzie
    ściereczką, tak aby był elastyczny
    i dał się zwijać.
  • Frykadelki drobiowe 3. Ser i paprykę kroimy w wąskie
    paski. Wilgotnego wafla
    smarujemy cienką warstwą mięsa.
    Na mięsie układamy paski
    sera i papryki. Zwijamy w roladki.
    2 jajka rozkłócamy na talerzu,
    na drugi talerz wsypujemy bułkę
    tartą. Roladki obtaczamy w jajku
    i w bułce. Smażymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować