To danie przyrządzam dla naszej 5-osobowej rodziny na specjalne okazje. Czasem pojawia się także na naszym stole na niedzielny obiad. Wszystkim bardzo smakuje.
Składniki:
● udo z indyka (ok. 70 dag)
● średnia cebula
● 5 jajek
● duży kwadratowy wafel
● 20 dag żółtego sera
● papryka konserwowa
● olej do smażenia
● przyprawa grillowa
● pieprz, sól
● bułka tarta do obtaczania
Frykadelki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy
w kostkę i szklimy na rozgrzanym
oleju. Mięso myjemy, osuszamy,
oddzielamy od kości i kroimy w kawałki. Mielimy razem
z cebulą. Do mięsnej masy
wbijamy 3 jajka, przyprawiamy
i dokładnie mieszamy.
2.Wafla kroimy na 12 kawałków
i zwilżamy namoczoną w wodzie
ściereczką, tak aby był elastyczny
i dał się zwijać.
3.Ser i paprykę kroimy w wąskie
paski. Wilgotnego wafla
smarujemy cienką warstwą mięsa.
Na mięsie układamy paski
sera i papryki. Zwijamy w roladki.
2 jajka rozkłócamy na talerzu,
na drugi talerz wsypujemy bułkę
tartą. Roladki obtaczamy w jajku
i w bułce. Smażymy.
Komentarze