Frużelina z borówki to świetny dodatek do deserów, przekładania blatów na tort, gofrów oraz idealne do placków i racuchów. Na zimę każdy powinien kilka słoiczków w spiżarni mieć.
Składniki:
1 kg borówki amerykańskiej
250 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki sok z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Frużelina z borówki amerykańskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki oczyścić, przełożyć na durszlak i przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, przemieszać. Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do borówek i zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać do borówek, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą frużelinę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki, zalać do 2/3 wysokości wody doprowadzić do wrzenia i pasteryzować 20 minut.
Komentarze