Frużelina z borówki amerykańskiej

4.83 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Frużelina z borówki to świetny dodatek do deserów, przekładania blatów na tort, gofrów oraz idealne do placków i racuchów. Na zimę każdy powinien kilka słoiczków w spiżarni mieć.

Składniki:


  • 1 kg borówki amerykańskiej
    250 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki sok z cytryny
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

4.83 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina z borówki amerykańskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki oczyścić, przełożyć na durszlak i przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia z nadmiaru wody. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, przemieszać. Na wolnym ogniu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do borówek i zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać do borówek, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą frużelinę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki, zalać do 2/3 wysokości wody doprowadzić do wrzenia i pasteryzować 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować