Frużelina truskawkowa

5 (149 ocen)

  • 60 min

Owoce w żelu bez sztucznych zagęszczaczy

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g truskawek
    200 ml + 50 ml wody
    100 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wlewamy 200 ml wody, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, ale nie za długo, żeby truskawki nam się nie rozwaliły.
  • 2. Do 50 ml wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy ją do owoców, chwilę jeszcze gotujemy do czasu, aż całość zgęstnieje.
  • 3. Gotową, jeszcze gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy "do góry nogami" do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować