Frużelina czereśniowa

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz. 30 min

W tak małym słoiczku mieści się pełnia smaku czereśni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg czereśni
    150 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Frużelina czereśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frużelina czereśniowa 1. Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, by puściły soki. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Frużelinę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować