Frittata w moim guście

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tę frittatę przygotowuję spontanicznie,jest wspaniałą alternatywą dla włoskiej pizzy.Komputerowa przekąska z takimi składnikami smakuje wybornie.Przezornie trzeba zrobić jej więcej;-)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - pieczarki: 6 sztuk
    - mozzarella: 60 gramów
    - ser pleśniowy: 40 gramów
    - szczypiorek (posiekany): 2 łyżki
    - pasta paprykowa: 1 łyżka
    - czosnek (kolorowy/mielony): 1 szczypta
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
    - olej (rzepakowy): 2 łyżki

Frittata w moim guście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić, roztrzepać energicznie widelcem.Szczypiorek umyć,posiekać.Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w plasterki.Pieczarki umyć,pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić pieczarki,posypać solą,pieprzem,podsmażyć,przełożyć do miseczki.
  • 2. Na gorącą patelnię (na której smażyły się pieczarki)wlać roztrzepane jajka,smażyć 1 minutę na dużym ogniu,posypać szczypiorkiem,nastepnie zmniejszyć ogień i smażyć na średnim ogniu(przykryć patelnię).
  • 3. Po 2 minutach na lekko ściętych jajkach układać plastry pieczarek,następnie między nimi plasterki mozzarelli,ponownie przykryć patelnię i smażyć 6-7 minut.Posypać kolorowym czosnkiem,na wierzchu ułożyć plasterki sera pleśniowego.Posmarować pastą paprykową lub ketchupem.Kroić jak pizzę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy