Tę frittatę przygotowuję spontanicznie,jest wspaniałą alternatywą dla włoskiej pizzy.Komputerowa przekąska z takimi składnikami smakuje wybornie.Przezornie trzeba zrobić jej więcej;-)
Frittata w moim guście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić, roztrzepać energicznie widelcem.Szczypiorek umyć,posiekać.Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w plasterki.Pieczarki umyć,pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić pieczarki,posypać solą,pieprzem,podsmażyć,przełożyć do miseczki.
2.Na gorącą patelnię (na której smażyły się pieczarki)wlać roztrzepane jajka,smażyć 1 minutę na dużym ogniu,posypać szczypiorkiem,nastepnie zmniejszyć ogień i smażyć na średnim ogniu(przykryć patelnię).
3.Po 2 minutach na lekko ściętych jajkach układać plastry pieczarek,następnie między nimi plasterki mozzarelli,ponownie przykryć patelnię i smażyć 6-7 minut.Posypać kolorowym czosnkiem,na wierzchu ułożyć plasterki sera pleśniowego.Posmarować pastą paprykową lub ketchupem.Kroić jak pizzę.
Komentarze