• 40 min

Danie sycące, proste i przede wszystkim tanie! Studencki obiad :)

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie mrożonych frytek lub frytki zrobione domowym sposobem
    boczek wędzony ok. 20 dag.
    duża cebula
    kostka żółtego sera
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fritos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Frytki smażymy we frytownicy lub pieczemy w piekarniku z dodatkiem oleju (zależy co kto lubi), ale nie na chrupko, muszą pozostać delikatnie niedosmażone.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Kiedy boczek się wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażamy do momentu zeszklenia się cebuli. W dużej misce lub od razu w naczyniu żaroodpornym mieszamy frytki z boczkiem i cebulą. Posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 10 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Pycha!

Porady

Fritos można też przygotować dodając sos (ketchup plus ostra papryczka) bezpośrednio do frytek w naczyniu żaroodpornym i dopiero zapiec, danie będzie wtedy bardziej "miękkie"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować