Frittata z Cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny obiad z sezonowych warzyw w pół godziny. Polecam! Danie z jednej patelni.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g młodych ziemniaków
    1 cukinia (400 g)
    2 duże cebule
    8 jajek
    pieprz, sól, sos sojowy, słodka lub ostra papryka w proszku

Frittata z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy warzywa 1. Ziemniaki wyszorować i wraz z cukinią pokroić w kostkę 1 x 1 cm.
    Cebulę pokroić w plastry, (0,5 cm),potem w ćwiartki. Na rozgrzanym oleju, w dużej,głębokiej patelni podsmażyć ziemniaki. Zostawić na małym ogniu pod przykryciem, potrząsając od czasu do czasu patelnią (by się nie przypaliły). Dodać cebulę i mieszać, żeby usmażyło się z każdej strony. Potem dodać cukinię i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Doprawić.
    Jajka rozbełtać, doprawić solą i pieprzem i wylać na warzywa. Wszystko ze sobą połączyć (na wolnym ogniu). Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut (aż wierzch się zetnie). Kroić z trójkąty.

Porady

Świetnie smakuje polana keczupem, na ciepło i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy