Frickassé

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwe w przygotowaniu.Przygotowanie zajmuje troche czasu ale doznania smakowe rekompensują wszystko. Kuchnia arabska.

  • 30 min

Składniki:

  • 3/4 łyżka drożdży w proszku
    2 łyżeczki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    3/4 szklanki gorącego mleka
    1 jajko
    gorąca woda
    4 małe ziemniaki
    2 gotowane jajka
    oliwki
    1 łyżeczka majonezu
    pół pomidora
    100 g sera zółtego
    pietruszka naciowa
    pół puszki tuńczyka


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Frickassé - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, drożdże, sól), Dodać jajko, olej, wode i gorące mleko. Wode dodawać stopniowo, mieszając. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i odłożyć na godzinę.
    2) W tym czasie pokroić ziemniaki w kostke i podsmazyć na oleju, jajka pokroićw kostke. Pomidora pokroić w kostke i podsmażyć na oleju. Pomidory wymieszać z majonezem. Pokroić pietruszke.
    3) Z odstanego ciasta uformuj większe kulki i smaż na goracym oleju do zarumienienia z obu stron. Odsąc na paierowym ręczniku i poczekaj do wystygnięcia. Każdą bułeczke przekroić na pół ale nie do końca. Wydrążać ciasto ze środka. Włożyć do środka oliwki, pomidory, ziemniaki, pietruszke jajko i tuńczyka. Można udekorować na końcu majonezem i gotowe.

Porady

Przy wydrążaniu ciasta trzeba uważać aby bułeczki nie zostały przerwane. Możesz użyć oliwek czarnych lub zielonych, lub wymieszać . Można dołożyć trochę ostergo sosu do środka np. tabasco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia

Podobne przepisy

4.51 (178 ocen)

kebab w tortilli

To może cię zainteresować