FAWORKI- FRAPPE-CHIACCHIERE-BUGIE

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Te słodkości podobne w smaku do polskich faworków przyrządza się w okresie karnawału w całych Włoszech. W zależności o regionu są różnie nazywane: frappe, chiacchiere, bugie.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    400 g mąki
    1 całe jajko
    4 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    20 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    białe wino

    do smażenia:
    2 l oleju arachidowego lub słonecznikowego

    do dekoracji:
    miód i kolorowe cukiereczki
    lub
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki- frappe-chiacchiere-bugie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciasto. Dodać ewentualnie trochę białego wina (tyle ile 'zabierze' cisato) i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego, sprężystego, dość twardego ciasta, uformować kulkę. Przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej pół godziny.
  • image-0q1692p 2. Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepsze, moje było praktycznie przeźroczyste), w razie potrzeby podsypywać trochę mąką. Jeśli dysponujecie mikserem z wałkowarką: podzielić ciasto na kilka części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
  • image-0g2tx63 3. Rozwałkowane ciasto kroić przy pomocy radełka w duże rąby (nie muszą być idealne i takiej samej wielkości, wręcz przeciwnie im bardziej nieregularne tym lepsze). Naciąć każdy w środku (można przewiną przez środek jak nasze faworki, ale tradycyjne frappe zostawia się tylko z nacięciem).
  • 4. Rozgrzać 1 litr oleju i smażyć do uzyskania złotego koloru. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu połowy ciasta najlepiej zmienić olej i smażyć pozostałe frappe.
  • 5. Podawać polane rozpuszczonym miodem i posypane cukiereczkami lub posypane cukrem pudrem.
    Buon Appetito!

Porady

Dietetyczna wersja, o ile w karnawale to mozliwe:) Zamiast smazyc frappe na glebokim tluszczu, mozna upiec je w piekarniku. Rownie smaczne!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować