Frango ( kurczak) pieczony z cytrynami

0 (0 ocen)

Pikantny kurczak pieczony z cytrynami- danie z kuchni portugalskiej .

Składniki:

  • 3 pałki z kurczaka
    3/4 cytryny
    1/3 łyżeczki przyprawy piri-piri
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano
    1 liść laurowy ( dałam 2 malutkie )
    3 ząbki czosnku
    1/3 szklanki oleju z pestek winogron
    1 mała papryczka chili
    szczypta soli
    kilkanaście ,,kulek,, zielonych winogron ( w oryginale oliwki - ale zapomniałam o nich , a miałam winogrona )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frango ( kurczak) pieczony z cytrynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Przygotować marynatę z oleju , przypraw , szczypty soli , pokrojonego czosnku , soku z 1/4 cytryny .Zalać udka , wymieszać i natrzeć marynatą - dorzucić wypestkowaną i przekrojoną papryczką . Przykryć i zostawić w lodówce na godzinę .
  • kurczak 2. Przełożyć razem z marynatą do żaroodpornego naczynia . Piec zakryte w temperaturze 220 * C przez 30 minut od chwili osiągnięcia przez piekarnik temperatury .
  • kurczak 3. Odkryć - dorzucić pokrojone na 4 kawałki pozostałą 1/2 cytryny i piec odkryte jeszcze 20 minut tak by kurczak się zrumienił ,a cytryna podpiekła .

Porady

Podawać z ryżem, sałatą - posypanego przekrojonymi na pół winogronami i obłożone pieczonymi posolonymi cytrynami .Lub chrupiącą bagietką . Wyjaśniam mikroskopijną porcję - robiłam na 2 osoby . Ta ilość marynaty spokojnie starczy na pół kurczaka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować