Francusko-bezowy obłoczek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatny i puszysty deser

Składniki:

  • ciasto francuskie
    1 jajko
    3/4 szklanki śmietany 30%

    3 łyżki cukru kryształu
    1,5 łyżki cukru pudru

    do dekoracji:
    1 łyżka jagód
    listki melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Francusko-bezowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza i ciasto francuskie 1. Białko jajka ubić z 3 łyżkami cukru na puszystą lśniąca pianę. Na papierze do pieczenie uformować 2 bezowe krążki (ja użyłam denek do foremek o średnicy 12 cm). Z ciasta francuskiego wyciąć dwa kółka, nieco większe niż bezowy spody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut, a następnie uchylić drzwiczki i zmniejszyć temperaturę do 100 stopni. Ciasta francuskie wyjąć, kiedy się podpiecze. Bezy piec przy otwartych drzwiczkach jeszcze 40 minut. Ostudzić w piekarniku.
  • 2. Żółtko jajka zmiksować z 1,5 łyżki cukru pudru na puszysty kogel-mogel. Polać nim ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać aż wierzch się zezłoci.
  • Deserek :) 3. Śmietanę ubić na sztywno. Część rozsmarować na cieście francuskim, posypać jagodami, przykryć bezą, udekorować resztą śmietany, jagodami i listami melisy. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ciasto francuskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować