francuskie zawijaski z serem

0 (0 ocen)

  • 30 min

szybka przekąska z najszybszym dipem :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego (miałam XXL)
    1 rozbełtane jajo
    50 gram drobno startego sera żółtego
    ulubione przyprawy, np papryka, zioła prowansalskie
    zioła do potraw włoskich, itd..
    dip:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu pikantnego

Francuskie zawijaski z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować cienko rozmąconym jajem, przekroić wzdłuż na pół.

    Jeden płat ciasta posypać ulubionymi przyprawami, następnie startym serem.

    Następnie przykryć drugim płatem ciasta (posmarowaną częścią do dołu), lekko docisnąć.
    Pokroić na paseczki szerokości około 3 cm.

    Każdy paseczek chwycić za dwa końce i zwinąć w spiralkę, końce zlepić. Układać na blasze wyłożonej pergaminem w kilkucentymetrowych odstępach.

    Piec około 15 -20 minut w temperaturze 200 stopni.

    Majonez wymieszać z ketchupem.
    Nam najbardziej smakują lekko ciepłe maczane właśnie w tym prościutkim dipie.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy