Francuskie wieżyczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo fajny i efektowny deser , który wspaniale się prezentuje na stole . Zamiast słodkiego farszu możemy użyć słonego i będzie fantastyczna przystawka :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
    2 kubeczki śmietany 30 %
    budyń czekoladowy
    1/4 szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    świeże owoce wg. uznania

Francuskie wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym z kubeczków śmietany rozrabiamy budyń, drugi gotujemy z cukrami, cały czas mieszając. Gdy śmietanka będzie wrzała, wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aby się nie przypalił. Gdy będzie gęsty odkładamy i studzimy.
  • 2. Płaty ciasta kładziemy jeden na drugim. Foremką o śr. 7 cm wykrawamy kółka i rozkładamy na 2 części. W co drugim za pomocą kieliszka wycinamy pośrodku dziurkę, łączymy ponownie.
  • 3. Do wyciętego środka wkładamy masę budyniową tak niecałą łyżeczkę (później uzupełniłam ;). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • 4. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut, aż się ładnie przyrumienią w temp. 200 C. Dekorujemy :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy