Bardzo fajny i efektowny deser , który wspaniale się prezentuje na stole . Zamiast słodkiego farszu możemy użyć słonego i będzie fantastyczna przystawka :)
Francuskie wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym z kubeczków śmietany rozrabiamy budyń, drugi gotujemy z cukrami, cały czas mieszając. Gdy śmietanka będzie wrzała, wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aby się nie przypalił. Gdy będzie gęsty odkładamy i studzimy.
2.Płaty ciasta kładziemy jeden na drugim. Foremką o śr. 7 cm wykrawamy kółka i rozkładamy na 2 części. W co drugim za pomocą kieliszka wycinamy pośrodku dziurkę, łączymy ponownie.
3.Do wyciętego środka wkładamy masę budyniową tak niecałą łyżeczkę (później uzupełniłam ;). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
4.Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut, aż się ładnie przyrumienią w temp. 200 C. Dekorujemy :).
Komentarze