Francuskie ślimaki z salami

4.97 (154 ocen)

  • 40 min

Jako fanka ciasta francuskiego postanowiłam stworzyć kolejną przekąskę, tym razem z salami.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 15 sztuk:

    1 płat ciasta francuskiego
    20 dkg salami np bankietowe
    5 pieczarek
    15 dkg wędzonego sera żółtego
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.97 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Ślimaki Przekąski

Francuskie ślimaki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2cm od końca, by lepiej zwinąć.
  • Zwijamy roladkę 2. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut.

Porady

Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać z filiżanką barszczu czerwonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować