Szpinakowe francuskie rożki

5 (166 ocen)

  • 30 min

Smaczna przekąska dla jaroszy. Apetyczny obiad lub przystawka na świąteczny stół.

  • 30 min

Składniki:

  • 270 g mrożonego szpinaku
    75 g obranych pieczarek
    90 g obranej cebuli
    100 g serka topionego- edamskiego
    2 ząbki czosnku
    2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
    sól, pieprz czarny
    olej rzepakowy do smażenia
    rozmącone jajko
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Szpinakowe francuskie rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrane pieczarki 1. Pieczarki obieramy, myjemy.
  • pokrojona cebula 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  • pokrojone pieczarki i cebula 3. Na patelnię wlewamy olej. Dodajemy pokrojone: cebulę i pieczarki. Przesmażamy krótko.
  • pieczarki, cebula, szpinak 4. Na patelnię wykładamy mrożony szpinak. Podgrzewamy do rozmiękczenia szpinaku. Dodajemy zmiażdżony czosnek.
  • masa szpinakowa 5. Przesmażamy krótko, dodajemy serek topiony.
  • masa szpinakowa 6. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Rozpuszczamy w masie serek.
  • napełnianie ciasta francuskiego farszem szpinakowym 7. Schłodzone ciasto francuskie, dzielimy na małe kwadraty. Nakładamy łyżeczką porcję masy szpinakowej.
  • zlepianie ciasta w rożki 8. Zwijamy ciasto w trójkąt. Dokładnie zlepiamy boki.
  • posmarowane jajkiem- rożki szpinakowe 9. Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy na niej rożki z masą szpinakową.
    Rozkłócamy jajko. Smarujemy rożki po wierzchu.
  • upieczone rożki ze szpinakiem 10. Wstawiamy rożki do pieca na ok. 15 min. i pieczemy w temp. 180 stop. C, na złoty kolor.
  • rożki z masą szpinakową 11. Gorące rożki wyjmujemy z pieca.
  • rożki szpinakowe z sosem jogurtowo- czosnkowym 12. Rożki szpinakowe podajemy z czerwonym barszczykiem lub sosem jogurtowo- czosnkowym.
  • szpinakowe francuskie rożki 13. Smacznego ;)

Porady

Z tej proporcji wychodzi 18 średnich rożków. Szpinaku wcześniej- nie rozmrażamy. Masa musi być dobrze doprawiona do smaku. Gorące rożki są doskonałym pomysłem na obiad, kolację lub przystawkę. Smakują również na zimno. Rożki rozpływają się w ustach, a masa jest delikatna, smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pieczarki Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować