Francuskie rożki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie do przygotowaniu i delikatne w smaku. Dla tych, którzy przepadają za cynamonem i jabłkami.

  • 30 min

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie,
    - 3 jabłka,
    - cynamon,
    - pół cytryny,
    - cukier puder,
    - cukier wanilinowy,
    - rodzinki,
    - jajko do smarowania.

Francuskie rożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
    Dodać sok z połowy cytryny i wymieszać Zasypać cukrem pudrem (według uznania) i łyżeczką cukru wanilinowego. Wsypać garść rodzynek.
  • 2. Ciasto rozłożyć i pokroić na równe kwadraty.
    Do każdego kwadracika nałożyć około łyżkę farszu (w zależności od wielkości kwadratu).
    Kwadraty poskładać w rożki i dokładnie zlepić boki.
    Rożki ułożyć na blaszce i papierze do pieczenia.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec około 20 min w 180 stopniach.

Porady

Zwykle robię te rożki na 3 różne sposoby ze względu na zróżnicowane upodobania kulinarne domowników- z jabłkami, z serem i z budyniem. Kupuję wtedy dwa opakowania ciasta francuskiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy