Francuskie przekąski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Paczuszki z ciasta francuskiego nadziewane pastą tuńczykowo-paprykową. Szybka przystawka lub przekąska na domowe party lub inne imprezy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego, 275 g, 25x40 cm
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 140 g
    4 łyżki pasty ajvar
    1 ugotowane jajko
    1 garść świeżej pietruszki, posiekanej
    sól, pieprz,
    rozbełtane białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ajvar Pasta paprykowa

Francuskie przekąski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie do francuskich przekąsek 1. Tuńczyka, pastę ajvar, ugotowane jajko - wcześniej rozdrobnione widelcem - mieszamy razem, dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciasto pocięte na 12 kwadratów 2. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 2 równe części, a potem na 3 części w poprzek, otrzymamy 12 kwadratów. Na każdy rozdzielamy równą ilość nadzienia. Zamykamy w paczuszki, czyli ściskamy ze sobą rogi po przekątnej a potem boki.
  • Paczuszki przed pieczeniem 3. Paczuszki układamy na blasze, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem i pieczemy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku, przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

Porady

Ajvar to pasta wykonana z papryki z dodatkiem przypraw, bardzo popularna na Bałkanach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować