Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

5 (145 ocen)

  • 40 min

Pyszny, domowy fast food. Takie pizzeriny zachwycą dorosłych i dzieci. Świetnie sprawdzą się na obiad i jako ciepła przekąska podczas przyjęć.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 4 pizzeriny:
    -2 opakowania ciasta francuskiego (prostokątne)
    -2 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym
    -150 g startego sera mozzarella
    -100 g oliwek czarnych

    Sos do pizzerinek:
    -1 puszka pomidorów
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1/2 łyżeczki cukru
    -pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na początku przygotowujemy sos: pomidory wrzucamy do miski (jeśli nie są pokrojone należy pokroić je w kostkę). Wrzucamy zioła, cukier i mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
  • 2 2. Oba płaty ciasta francuskiego rozwijamy. Każdy z nich dzielimy na 4 prostokąty.
  • 3 3. Cztery prostokąty smarujemy sosem pomidorowym (zostawiamy wolne brzegi). Posypujemy odrobiną sera, układamy pokrojone w plasterki oliwki oraz odsączonego z zalewy tuńczyka. Zasypujemy serem.
  • 4 4. Zalepiamy pozostałymi prostokątami. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach (aż się ładnie zrumienią). Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować