Francuskie pierogi z kreatywnym farszem

4.5 (143 ocen)

  • 40 min

Lekka przekąska na ciepło z francuskim ciastem,i bogatym wnętrzem z ryżu cukinii i boczku,polubią zarówno dzieci jak i dorosli

  • 40 min

Składniki:

  • Składnik podstawowy z zestawu a
    1/2 cukinii
    150 g boczku łuskanego
    100 g ryżu

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 opakowanie ciasta francuskiego

    Składniki robocze:
    1 rozmącone żółtko
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku

    Dekoracja:
    1/2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Przekąski

Francuskie pierogi z kreatywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy ryż 1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku tak aby był lekko kleisty.Odcedzić zostawić do wystygnięcia.
  • robimy farsz 2. Boczek pokroić w kosteczkę przesmażyć na patelni na dużym ogniu,aż się lekko zrumieni.Cukinię umyć zetrzeć na tarce-nie obierać ze skórki,osolić i zostawić na 10 minut po tym czasie odcisnąć wymieszać z ryżem i boczkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
  • nakładamy farsz na ciasto 3. Ciasto francuskie rozwinąć wycinać szklanką kółka na pierożki nakładać po łyżeczce farszu,zlepić brzegi.
  • Robimy pierożki 4. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze,posmarować rozmąconym żółtkiem posypać sezamem.
  • po upieczeniu 5. Piekarnik rozgrzać do 200*c włożyć pierożki i zapiekać około 20 minut-do zrumienienia.Podawać gorące choć równie dobrze smakują na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ciasto francuskie Cukinia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować