Francuskie paszteciki z soczewicą

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Paszteciki są lubiane chyba przez każdego. Idealnie nadają się na przystawkę przy każdym święcie czy imprezie, czy na drugie śniadanie do pracy. Proponuję bardzo smaczną i zdrową wersję z soczewicą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na około 10 sztuk:
    -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -1 żółtko

    Farsz:
    -1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
    -1 duża cebula
    -1 jajko
    -2 ząbki czosnku
    -3 łyżki bułki tartej
    -szczypta soli i pieprzu
    -szczypta ziół prowansalskich

    Dodatkowo:
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Francuskie paszteciki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy drobno posiekaną, podsmażoną na oleju cebulkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto kroimy wzdłuż na szerokie paski. Na środku każdego paska układamy wałek z farszu i mocno zlepiamy brzegi. Wierzch pasztecików smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • 3. Paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut aż ładnie się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować