Paszteciki są lubiane chyba przez każdego. Idealnie nadają się na przystawkę przy każdym święcie czy imprezie, czy na drugie śniadanie do pracy. Proponuję bardzo smaczną i zdrową wersję z soczewicą.
1 godz. 20 min
Składniki:
Na około 10 sztuk:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-1 żółtko
Farsz:
-1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
-1 duża cebula
-1 jajko
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki bułki tartej
-szczypta soli i pieprzu
-szczypta ziół prowansalskich
Francuskie paszteciki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy drobno posiekaną, podsmażoną na oleju cebulkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
2.Ciasto kroimy wzdłuż na szerokie paski. Na środku każdego paska układamy wałek z farszu i mocno zlepiamy brzegi. Wierzch pasztecików smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
3.Paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut aż ładnie się zrumienią.
Komentarze