Francuskie pączusie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekkie , delikatne i przepyszne . Moja rodzina je uwielbia

  • 20 min

Składniki:

  • 250ml wody
    90g masła
    10g cukru
    1/4 łyżki soli
    135g przesianej mąki
    3 jaja
    olej do smażenia

Francuskie pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę , masło , cukier i sól umieścić w garnuszku. Gotując na średnim gazie zagotować. Powoli cały czas mieszając łyżką wsypywać mąkę i gotować 3-4 minuty, lekko przestudzić . Przełożyć masę do miksera i mieszając dodawać po 1 jajku. Masa powinna być sprężysta i lśniąca. Z papieru do pieczenia wyciąć 12 kwadracików o boku 5-7cm i delikatnie posmarować je olejem. Nakładać na niej masę , ześlizgiwać ją na rozgrzany olej , smażyć na brązowy kolor z obu stron sprawdzając czy środek pączka jest upieczony.

Porady

Można posypać pączusie cukrem pudrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy