Francuskie naleśniki skąpane sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jaja, mleko wymieszać dokładnie mikserem, dodać odrobinę soli. Do masy dolać około ½ szklanki gazowanej wody, tak aby uzyskała konsystencję śmietany. Odstawiamy na ok.30 minut do lodówki.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelnii z obu stron z niewielką ilością oleju.
2.Sos pomarańczowy– na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier , polany sokiem z cytryny. Do rozpuszczonego cukru dodajemy szklankę soku z pomarańczy,startą skórkę z pomarańczy oraz pokrojoną w kosteczkę pomarańczę (bez skórki),dokładnie mieszamy. Dodać masło i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy likier pomarańczowy. Naleśniki składamy na patelni w trójkąty, polewając obficie sosem pomarańczowym.
Komentarze