Francuskie Naleśniki skąpane sosem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Deser idealny na różnego rodzaju uroczystości.Jeżeli chcesz zakoczyć swoich gości to Polecam podać ten oto deser.Zaskoczenie gwarantowane.

  • 35 min

Składniki:

  • 200g mąki
    2 jaja
    250 ml mleka
    szczypta soli
    olej

    SOS:
    60g Cukru brązowego
    100g masła
    szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
    1 pomarańcza
    30 ml likieru pomarańczowego
    skórka z pomarańczy ( świeża)
    pół cytryny

Francuskie naleśniki skąpane sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jaja, mleko wymieszać dokładnie mikserem, dodać odrobinę soli. Do masy dolać około ½ szklanki gazowanej wody, tak aby uzyskała konsystencję śmietany. Odstawiamy na ok.30 minut do lodówki.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelnii z obu stron z niewielką ilością oleju.
  • 2. Sos pomarańczowy– na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier , polany sokiem z cytryny. Do rozpuszczonego cukru dodajemy szklankę soku z pomarańczy,startą skórkę z pomarańczy oraz pokrojoną w kosteczkę pomarańczę (bez skórki),dokładnie mieszamy. Dodać masło i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy likier pomarańczowy. Naleśniki składamy na patelni w trójkąty, polewając obficie sosem pomarańczowym.

  • 3. SmaczneGO

Porady

Naleśniki najlepiej jeść odrazu po przyrządzeniu.

Komentarze

Podobne przepisy