Francuskie łódeczki z pijanymi bakaliami

0 (0 ocen)

Ciasteczka bardzo szybkie do zrobienia i jednocześnie bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
    100 g suszonych śliwek kalifornijskich
    biały rum
    1 jajko
    100 g suszonej żurawiny
    100 g rodzynek królewskich
    cukier puder do oprószenia

Francuskie łódeczki z pijanymi bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rb5rq9 1. W trzech kubkach namoczyć bakalie ( każde osobno ) w białym rumie.
  • image-26akoo0 2. Rozwinąć ciasto francuskie, pociąć radełkiem na kwadraty, na każdym kwadracie naciąć dwie literki L.
  • image-0v5g0sp 3. Posmarować roztrzepanym jajkiem pocięte ciasto francuskie.
  • image-1i05xa3 4. Przekładać nacięte brzegi po przekątnej i lekko docisnąć do brzegów; ponownie brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • image-0qqgcoc 5. Na środek łódeczki układać namoczoną śliwkę w rumie.
  • image-0nj99m5 6. Obok śliwki położyć namoczone rodzynki.
  • image-12gicd2 7. Dołożyć namoczoną żurawinę.
  • image-20v1dd9 8. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec do zrumienienia przez około 15 minut.
  • image-237sxi8 9. Upieczone łódeczki pozostawić do ostygnięcia.
  • image-1dqi4rt 10. Smacznego !

Komentarze

Podobne przepisy