Francuskie loco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Warzywa kroimy w kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (cebula z czosnkiem, marchew, papryka, pieczarka) – doprawiamy do wyrazistego smaku (zdjęcie nr 1)
2. Na rozgrzany olej wykładamy mięso, doprawiamy, podsmażamy
3. W rondelku robimy sos pomidorowy, wlewamy przetarte pomidory, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem (można dodać przyprawę do grzanek), gotujemy do odparowania wody
4. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i wyklejamy je ¾ opakowania ciasta francuskiego, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem (zdjęcie nr 2) – wkładamy do rozgrzanego na około 170-180°C piekarnika na 15 minut
5. Wyjmujemy naczynie z zapieczonym wstępnie ciastem, wykładamy kolejno: warzywa, dodajemy sos pomidorowy, mięso, ser, a z pozostałej części ciasta układamy paski na kształt a’la koszyka
6. Wstawiamy do piekarnika 180°C na 30 minut. Podawać gorące.
SMACZNEGO!
Porady
Mięso mielone można zastąpić piersiami z kurczaka, a zamiast warzywnego farszu dodać dobrze doprawiony szpinak z cebulą i czosnkiem i zapiec w podobny sposób - podawać koniecznie z sosem!
Komentarze