Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące koszyczki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowo - jabłkowym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - budyń waniliowy: 1 opakowanie
    - mleko: 300 mililitrów
    - cukier puder: 2 łyżki
    - ciasto francuskie: 200 gramów
    - jabłko: 2 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • francuskie koszyczki 1. Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka.

    Resztę mleka zagotowujemy

    Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając.

    Studzimy.

    Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką.

    Kroimy na 12 prostokątów.

    Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe
    ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy.

    Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem.

    Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut.

    Jabłka myjemy.

    Kroimy na cwiartki , a potem na plasterki.

    Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem.

    Napełniamy masą budyniową.

    Na wierzch wkładamy plastry jabłek.

    Ciasto smarujemy żółtkiem.

    Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.

    Pieczemy do uzyskania złotego koloru.

    Wyciągamy i zajadamy!

    Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować