Francuskie kęsy z pieczonymi młodymi buraczkami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Mój autorski przepis na pyszną i zdrową przekąskę z pieczonymi młodymi buraczkami, mozzarellą i świeżym koperkiem. Łatwo, szybko i zdrowo.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -świeże ciasto francuskie (gotowe) : 1 arkusz ( 275 g)
    -mozzarella w zalewie : 125 g
    -parmezan tarty : 2 łyżki
    -botwinka z młodymi buraczkami : 1 pęczek
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -oliwa z oliwek : 3-4 łyżki
    -koperek świeży posiekany : 1-2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Francuskie kęsy z pieczonymi młodymi buraczkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Od buraczków odciąć liście (wykorzystać np. do zupy, sałatki).Łodygi drobno posiekać. Mozzarellę osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
  • 2. Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki równej wielkości. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia . Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • 3. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów, posypać parmezanem, piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • 4. Na cieście francuskim ułożyć plastry pieczonych buraczków, mozzarellę, posypać posiekanymi łodygami botwiny i świeżym koperkiem. Serwować ciepłe.
  • 5. Buraczki można skropić oliwą smakową, np. czosnkową lub ziołową. Najlepiej użyć płytkiego naczynia żaroodpornego i ułożyć plastry buraczków na całej jego powierzchni. Zamiast mozzarelli można użyć koziego sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować