Francuskie kęsy z pieczonymi młodymi buraczkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Od buraczków odciąć liście (wykorzystać np. do zupy, sałatki).Łodygi drobno posiekać. Mozzarellę osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
2.Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki równej wielkości. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia . Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
3.Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów, posypać parmezanem, piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
4.Na cieście francuskim ułożyć plastry pieczonych buraczków, mozzarellę, posypać posiekanymi łodygami botwiny i świeżym koperkiem. Serwować ciepłe.
5.Buraczki można skropić oliwą smakową, np. czosnkową lub ziołową. Najlepiej użyć płytkiego naczynia żaroodpornego i ułożyć plastry buraczków na całej jego powierzchni. Zamiast mozzarelli można użyć koziego sera.
Komentarze