francuskie kapuśniaczki

5 (147 ocen)

  • 60 min

Ciepła przekąska dla wszystkich. Wraz z gorącym czerwonym barszczykiem posmakuje małemu i dużemu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 paczki schłodzonego ciasta francuskiego
    farsz:
    500 gramów pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)
    500 gramów kiszonej kapusty (może być z marchewką)
    2 średnie cebule
    1 liść laurowy
    2 szczypty kminku
    sól
    czarny pieprz
    dodatkowo:
    kminek lub sezam do posypania
    1 rozbełtane jajo
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kapusta kiszona Przystawki

Francuskie kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Kapustę odcisnąć z soku, pokroić drobno. Wrzucić do garnka, zalać wodą, wrzucić liść laurowy, kminek, gotować do miękkości, schłodzić, odcisnąć z wody.

    Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Niewielką ilość oleju rozgrzać w rondlu lub na patelni typu wok, wrzucić pieczarki, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, dodać posiekane cebule, smażyć do zeszklenia tych ostatnich. Na tą samą patelnię wrzucić odciśniętą kapustę, smażyć razem pieczarkami, do wytracenia wilgoci, około 8 minut. Następnie dodać sól i pieprz, wymieszać i schłodzić
  • xxx 2. Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać w kwadraty.
  • xxx 3. Na każdy z nich nałożyć farsz, brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajem, lekko skleić wyrównując brzegi.
  • xxx 4. Potem docisnąć jeszcze widelcem.
  • francuskie kapuśniaczki 5. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym rozbełtanym jajem, posypać ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia.

    Postępować tak do wykończenia ciasta i farszu.

    Podawać gorące :)

Porady

Farsz przygotowałam dzień wcześniej, więc zrobienie ich było kwestią 25 minut. Przepis na 16 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować