Pyszne jabłka pieczone w cieście francuskim,przepis dostałam og koleżanki która pracuje w resteuracji we Włoszech.Jest to przepis na szybki i elegancki deser,juz teraz zawsze gości w naszym domu.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- jabłka średniej wielkości: 3 sztuki
- opakowanie ciasta francuskiego: 1 sztuka
- rodzynki: 1 łyżka
- goździki: 9 sztuk
- śliwki suszone: 3 sztuki
- cukier puder do obsypania: 2 łyżki
- cynamon: 2 łyżeczki
Francuskie jabłuszka z cynamonem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy ,obieramy ze skórki,wydrązamy specjalnym narzędziem środki.
Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty.Na kazdy kwadrat kładziemy jabłko do środka jabłka wkładamy śliwkę suszoną,goździki,rodzynki i cynamon.Zawijamy w ciasto.Z 4 kwadrata wycinamy listeczki i ogonki i przylepiamy do jabłka.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni i wkładamy jablka ułożone na papierze do pieczenia.Pieczemy około 15 -20 minut.Po upieczeniu obsypujemy jabłuszka cukrem pudrem i delektujemy sie pysznymi jabluszkami na ciepło.Smacznego.
Komentarze