Francuskie hamburgery z polskim akcentem :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Krążki wycięte z ciasta francuskiego kładziemy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem. Pieczemy do lekkiego zarumienienia się.
W międzyczasie piersi z kurczaka oczyszczamy, przekrajamy aby były cienkie, delikatnie rozbijamy i wycinamy z nich okręgi takiej samej wielkości jak krążki wycięte z ciasta francuskiego. Piersi z kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia piersi z kurczaka na patelni grillowej kładziemy pokrojony ser i również smażymy do miękkości i zarumienienia.
Upieczone krążki z ciasta francuskiego przekrajamy na pół. Na dolnej części układamy grillowanego kurczaka, grillowany ser i górę ciastka francuskiego.
2.W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy przez około 5 minut. Wlewamy wino i gotując redukujemy płyn do połowy. Dodajemy pokrojone gruszki, śmietanę oraz ocet. Gotujemy do miękkości. Miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Komentarze