Francuskie ciastka z malinami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy odwiedzają mnie koleżanki, w pół godziny robię świeżutkie ciastka.

Składniki:

  • ● op. ciasta francuskiego
    ● 4 łyżki gęstego serka śmietankowego
    ● łyżka gęstej śmietany 18-proc.
    ● 1,5 łyżeczki cukru pudru
    ● łyżeczka cukru waniliowego
    ● 4 kostki gorzkiej czekolady
    ● owoce do dekoracji, np. maliny
    ● jajko

Francuskie ciastka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto kroimy na 12 kwadratów
    o boku ok. 8 cm. W 8 kwadratach
    szklanką o średnicy
    ok. 6 cm wycinamy środki. Na
    4 pozostałych układamy po
    dwa z wykrojonym środkiem.
    Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasteczka pieczemy
    na rumiano (ok. 20 minut)
    w temp. 200 °C. Studzimy.
  • 2. Serek mieszamy ze śmietaną.
    Dodajemy cukier puder
    i cukier waniliowy. Ponownie
    mieszamy.
  • 3. Ciastka napełniamy masą
    serową, a następnie obficie
    posypujemy startą na tarce
    o drobnych oczkach czekoladą.
    Dekorujemy owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy