Francuskie brzuszki

4.51 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Choć gotowanie nie jest moją pasją, lubię dania oryginalne, ale niedrogie i niezbyt pracochłonne.Wystarczy dobry pomysł i gotowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok. 45 dag)
    40 dag karkówki
    30 dag pieczarek
    cebula
    15 dag startego żółtego sera
    kukurydza z puszki
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Francuskie brzuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie brzuszki 1. Karkówkę, cebulę i pieczarki kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy osączoną kukurydzę, sól, pieprz i jeszcze chwilę smażymy.
  • 2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy kwadraty wielkości 5x8 cm. Na każdy kwadrat nakładamy porcję karkówki
    z cebulą i pieczarkami i posypujemy serem. Przykrywamy drugim kwadratem, a boki ciasta zlepiamy.
  • 3. Tak przygotowane brzuszki nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Podajemy z różnymi sosami, np. tzatziki.

Porady

● Brzuszki można też przygotować z innym nadzieniem, na przykład z kapusty z grzybami, z mięsa mielonego lub drobiu. ● Doskonale smakują również na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować