Delikatne, chrupiące babeczki do spożycia na zimno i gorąco. Idealne do czerwonego barszczu i nie tylko. Bardzo sycące z dużą ilością nowalijek.
50 min
Składniki:
Składniki na 6 babeczek
1 duży pęczek botwinki
1 kostka białego sera
1 pęczek szczypiorku
1 mały pęczek koperku
6 plasterków szynki
6 plasterków żółtego sera
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 małe jajko
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
Francuskie babeczki z botwinką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: botwinkę opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, podsmażyć na maśle, posypać koperkiem, delikatnie doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Plastry szynki pokroić na drobne kawałki oraz ser. Formę do babeczek wypełnić ciastem francuskim. Na dno wyłożyć botwinkę, następnie twarożek, szynkę, ser. Masę przykryć paskami z ciasta francuskiego, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w temp. 190 stopni na złoty kolor około 40 minut.
Porady
1.do babeczek można dodać dowolny rodzaj chudej wędliny.
Komentarze