Francuskie babeczki z botwinką i serem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatne, chrupiące babeczki do spożycia na zimno i gorąco. Idealne do czerwonego barszczu i nie tylko. Bardzo sycące z dużą ilością nowalijek.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 6 babeczek
    1 duży pęczek botwinki
    1 kostka białego sera
    1 pęczek szczypiorku
    1 mały pęczek koperku
    6 plasterków szynki
    6 plasterków żółtego sera
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 małe jajko
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka masła

Francuskie babeczki z botwinką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: botwinkę opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, podsmażyć na maśle, posypać koperkiem, delikatnie doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Plastry szynki pokroić na drobne kawałki oraz ser. Formę do babeczek wypełnić ciastem francuskim. Na dno wyłożyć botwinkę, następnie twarożek, szynkę, ser. Masę przykryć paskami z ciasta francuskiego, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w temp. 190 stopni na złoty kolor około 40 minut.

Porady

1.do babeczek można dodać dowolny rodzaj chudej wędliny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy