Francuski ślimak z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jajka, miksujemy i dodajemy orzechy wraz z mąką. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt długiego prostokąta o długości około 120 cm i szerokości 10 cm. Robiłam to na podłodze, bo stół kuchenny okazał się za mały. Ania dzielnie mi pomagała swoim małym wałeczkiem :-)
2.Wzdłuż długiego boku rozkładamy równomiernie masę...
3.Następnie przykrywamy ją wolną częścią ciasta. Złączenia dociskamy widelcem, aby się dobrze połączyły i zaczynamy zwijać rulon, starając się, aby łączenia ciasta były pod spodem. Nie ukrywam, że nie jest to łatwa praca. Pomagałam sobie deską do krojenia, którą podkładałam po zwijaną część.
Podczas zwijania na cieście mogą pojawić się dziury. Jeśli mamy jeszcze ciasto francuskie, to możemy je użyć do "załatania", ale jeśli nie mamy, to nie należy się martwić, ciasto nie wypłynie podczas pieczenia.
Zwinięte ciasto umieszczamy w tortownicy o średnicy 26 cm.
4.Pieczemy w temperaturze 170 st.C około 45 minut. Wyjmujemy, studzimy, pałaszujemy ze smakiem...
Komentarze