Francuski przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na pół. Na jednej połówce w środku robimy podłużne paski , zostawiając brzegi nietknięte o tak jak na zdjęciu.
2.Na drugiej połówce rozsmarowujemy twaróg zmieszany z cukrem i jogurtem. Zostawiamy kilku centymetrowe marginesy z każdej strony. Na twaróg nakładamy , obrane i pokrojone w plastry kiwi i pokrojone półplasterki jabłko. Całość posypujemy cynamonem i imbirem.
3.Na wierzch nakładamy delikatnie pociętą połówkę i zawijamy warkoczyki , a brzegi sklejamy- można zrobić wzorek widelcem .Teraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu- bez 200C) i pieczemy 25 minut po czym zostawiamy po wyłączeniu jeszcze z 10 minut bez otwierania drzwiczek.
Porady
Można oczywiście całość ciasta posmarować jajkiem ale ja już nie miałam jajek więc zrobiłam bez- połysku może nie ma ale smak zabójczy ;D
Komentarze