Francuski przysmak

0 (0 ocen)

Danie to wymyśliłam przygotowując listę zakupów:) Jest smaczne i bardzo proste w przygotowaniu

Składniki:

  • - kostka twarogu
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - 3 łyżki cukru
    - 1 jabłko - średniej wielkości
    - 1 kiwi
    - 1 łyżka cynamonu
    - 1 łyżeczka imbiru
    - opakowanie ciasta francuskiego

Francuski przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuski przysmak 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na pół. Na jednej połówce w środku robimy podłużne paski , zostawiając brzegi nietknięte o tak jak na zdjęciu.
  • Francuski przysmak 2. Na drugiej połówce rozsmarowujemy twaróg zmieszany z cukrem i jogurtem. Zostawiamy kilku centymetrowe marginesy z każdej strony. Na twaróg nakładamy , obrane i pokrojone w plastry kiwi i pokrojone półplasterki jabłko. Całość posypujemy cynamonem i imbirem.
  • Francuski przysmak 3. Na wierzch nakładamy delikatnie pociętą połówkę i zawijamy warkoczyki , a brzegi sklejamy- można zrobić wzorek widelcem .Teraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu- bez 200C) i pieczemy 25 minut po czym zostawiamy po wyłączeniu jeszcze z 10 minut bez otwierania drzwiczek.

Porady

Można oczywiście całość ciasta posmarować jajkiem ale ja już nie miałam jajek więc zrobiłam bez- połysku może nie ma ale smak zabójczy ;D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy