Francuski mus z tuńczyka

4.51 (180 ocen)

  • 20 min

Wyśmienity do kanapek na szybko, a także jako przystawka na przyjęcie. Smaczny i prosty

  • 20 min

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju,

    250 ml śmietany kremówki,

    1/2 szkl wywaru drobiowego lub innego rosołu,

    2 - 3 łyżki żelatyny,

    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,

    1 kieliszek koniaku,

    sok z połowy cytryny lub limonki,

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Przystawki

Francuski mus z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mus z tuńczyka 1. Naczynie do przygotowania musu schłodzić w lodówce lub zamrażarce.

    Żelatynę rozpuścić w bulionie, nie gotować. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozetrzeć widelcem na jednolitą masę z koncentratem, koniakiem, sokiem z cytryny.

    Do naczynia wlać odrobinę zimnej galarety z bulionu i żelatyny, tak aby wysmarować dno formy, odstawić do zastygnięcia.

    Śmietanę kremówkę ubić, delikatnie połączyć z tuńczykiem, dodać żelatynę, doprawić solą i pieprzem do smaku, jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę ostrej papryki.

    Schłodzić przez noc.

Porady

Mus można przygotować z 200 g wędzonego łososia. Aby mus dał się łatwo wyjąć z formy, należy odwrócić naczynie z musem na półmisek, a na wierzch położyć wilgotną gorącą ściereczkę, lub zanurzyć salaterkę na moment w misce z gorącą wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować